Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ονειροπόληση

  Ένα ταξίδι χωρίς παράθυρο μας έφερε  η καινούρια  άνοιξη Και ταξιδεύουμε τυφλά σ΄ ένα απέραντο ταβάνι τρένου Κι ούτε κάποια εικόνα...

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

TA ALBUMS ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2014

1.          FKA Twigs                                    LP1      


Αυτή η παράξενη μικρή Βρετανίδα με τις ρίζες από τη Τζαμάικα και την Ισπανία είναι ίσως αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ελπίδα για την ανανέωση του rythm ' n blues ήχου .Μεγαλωμένη στο Gloucestershire και αργότερα στο Λονδίνο , ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια ,αλλά από το 2012 και μετά άρχισε να ασχολείται με τη μουσική ,κυκλοφορώντας απανωτά μία σειρά από εξαιρετικά singles . To LP1 είναι το παρθενικό της άλμπουμ και ήδη οι κριτικές σε πολλά έγκυρα μουσικά περιοδικά είναι διθυραμβικές . Ο ήχος της οφείλει πολλά στο trip hop της δεκαετίας του 90 και σε συγκροτήματα ή καλλιτέχνες όπως οι Portishead ή o Tricky .Την ίδια στιγμή όμως η FKA twigs αξιοποιεί με τον πλέον δημιουργικό τρόπο επιρροές από τον D' Angelo και τη Sade αλλά και τον James Blake . Ιδιαίτερα ο τρόπος σύνθεσης και παραγωγής του τελευταίου φαίνεται να έχει επιδράσει καταλυτικά στο χτίσιμο των τραγουδιών της Twigs . Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η μυστηριώδης νεαρή δημιουργεί έναν δίσκο με ολοκάθαρο το προσωπικό της στίγμα και κατορθώνει να φέρει την soul μουσική αντιμέτωπη με ευφάνταστους underground ήχους .


2. Ben Frost                    AURORA
         


O συνθέτης και παραγωγός Ben Frost έχει την έδρα του στο Reykjavik της Ισλανδίας . Η μουσική του είναι μινιμαλιστική , πειραματική και ορχηστρική .To AURORA , ο πέμπτος του δίσκος , είναι εμπνευσμένο από το ταξίδι του στο Κογκό και μεταφέρει όλο τον πρωτογονισμό και το πάθος αυτής της παρθένας περιοχής φιλτραρισμένο με σκοτεινές , δραματικές και μερικές φορές τρομαχτικές μουσικές φόρμες . 



3.      JACK WHITE                    Lazaretto      
  

O Jack White δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις .Το Lazaretto , η δεύτερη προσωπική του δουλειά , δεν απέχει πολύ υφολογικά από το Blunderbuss .Περιέχει δυνατά rock τραγούδια στο ύφος των White Stripes ,country πινελιές , blues κιθάρες , ακόμη και hip hop στοιχεία στο ομώνυμο κομμάτι .Και μπορεί μετά από τόσα χρόνια να μην εκπλήσσει ή να μην ανανεώνει δραματικά τον ήχο του , ωστόσο εξακολουθεί να γράφει εξαιρετικές συνθέσεις και να συνδέει μοναδικά το παρόν με το παρελθόν της αμερικάνικης τραγουδοποιίας .Τόσο μοναδικά όσο κανένας άλλος .






4.     LA  DISPUTE                         Rooms  of  the  house   
 

Οι La Dispute είναι μία post hardcore μπάντα και κατάγονται από το Michigan ,όπου και σχηματίστηκαν το 2004 .Ο ήχος τους έχει όλα τα βασικά γνωρίσματα του είδους αλλά είναι πολύ πιο βαθύς από ανάλογα συγκροτήματα που κατατάσσονται μουσικά στον ίδιο χώρο . Το Rooms of the house είναι μια εξαιρετική δουλειά , γεμάτη από συναισθηματικές εξάρσεις και μελωδικά περάσματα που καταχωνιάζονται πίσω από πυκνά κιθαριστικά στρώματα και φωνητικά παραληρήματα.



5.          REAL  ESTATE                           Atlas    



    To Atlas είναι το τρίτο και κατά προσωπική εκτίμηση καλύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος από το Brooklyn της Νέας Υόρκης . To συγκρότημα σχηματίστηκε το 2008 και σύντομα άρχισαν να ακολουθούν σε ζωντανές εμφανίσεις γνωστότερους καλλιτέχνες στους φίλους του εναλλακτικού ροκ , όπως οι Girls , ο Kurt Vile και οι Deerhunter . Στο Atlas o ήχος τους αποκτά μία ονειρική χροιά , γίνεται αιθέριος και ολοφώτεινος και κατορθώνει να φτάσει σε ουκ ολίγες λυρικές κορυφώσεις


     
6.    SPOON      THEY  WANT    MY   SOUL



Το μαγικό άγγιγμα του παραγωγού Dave Fridmann [έχει συνεργαστεί με συγκροτήματα ,όπως οι Flaming Lips , οι MGMT , οι Tame Impala, οι Mercury Rev και οι Mogwai , και έχει συμβάλει με την παραγωγή του στη δημιουργία αριστουργηματικών δίσκων ] είναι αισθητό σε όλες τις πτυχές της καινούργιας δουλειάς του συγκροτήματος από το Austin του Texas ,το οποίο δημιουργήθηκε το 1993, κατά την εποχή που μεσουρανούσε ο ήχος της Sub Pop . Έχοντας λοιπόν πίσω τους μία ιστορία σχεδόν 20 χρόνων ,οι Spoon επιστρέφουν 4 χρόνια μετά το Transference του 2010 με το ωριμότερο συνθετικά και εκτελεστικά έργο τους , προσφέροντάς μας μια μουσική νευρώδη μα συνάμα μελωδική .






7.    ΤΗΕ  SOULBREAKER   COMPANY                Graceless 



    Τούτοι εδώ οι Βάσκοι ανατρέχουν με μεγάλη μαεστρία στο παρελθόν του αμερικάνικου southern blues ήχου , ξεσκονίζουν τα δισκάκια των Creedence Clearwater Revival , ρίχνουν μια ματιά και στους Kings of Leon και μας προσφέρουν έναν δίσκο γεμάτο από ενέργεια και αλκοόλ.


8.    OUGHT                       More  than  any other day




Οι Ought είναι ένα συγκρότημα από το Μόντρεαλ του Καναδά , το οποίο εντάσσεται μουσικά στο είδος του post punk .Στο More than any othe day , την πρώτη τους δουλειά , στρέφουν τα βλέμματά τους προς τους Television , τους Talking Heads , τους Pavement και τους Pere Ubu , συνθέτουν μία σειρά από τραγούδια που αναφλέγονται σιγά σιγά και αποδεσμεύουν στην κορύφωσή τους απόγνωση , ενέργεια και πάθος .



9.  MORRISSEY        World peace  is  none  of  your  business




Πέντε χρόνια μετά την τελευταία του κυκλοφορία "Years of refusal" o θρυλικός τραγουδιστής των Smiths επιστρέφει με το καλύτερο άλμπουμ του εδώ και πολλά χρόνια ,και μας υπενθυμίζει γιατί οι Smiths ήταν τόσο μοναδικοί ,αλλά και γιατί ο ίδιος είναι ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές των τελευταίων τριάντα χρόνων



10 .   ALVVAYS                                                         Alvvays


Οι Alvvays είναι μία τετραμελής μπάντα από το Τορόντο του Καναδά και παίζουν εναλλακτική pop μουσική .To ντεμπούτο τους που έχει ως τίτλο το όνομά τους είναι μια μικρή αποκάλυψη ,καθώς οι μελωδικές κιθάρες ,οι ψυχεδελικές πινελιές και τα αρμονικά φωνητικά τους μας φέρνουν πίσω στα ηλιόλουστα καλοκαίρια της δεκαετίας του 60 .


- PARQUET   COURTS                                  Sunbathing  Animal


Το Sunbathing animal έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτοί που ενθουσιάστηκαν με το προηγούμενο άλμπουμ τους , ανάμεσά τους και ο γράφων , είχαν απόλυτο δίκιο . Μ' αυτό το άλμπουμ οι Νεουορκέζοι ρόκερς προχωρούν ακόμη πιο πέρα ,προσπαθούν ν' αποδεσμευτούν από τον ευθύγραμμο punk rock ήχο του Light Up Gold και να προσδώσουν στη μουσική τους βαθύτερες διαστάσεις .



[Κριτικά  σημειώματα : Κώστας  Τσιαχρής]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου