Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ονειροπόληση

  Ένα ταξίδι χωρίς παράθυρο μας έφερε  η καινούρια  άνοιξη Και ταξιδεύουμε τυφλά σ΄ ένα απέραντο ταβάνι τρένου Κι ούτε κάποια εικόνα...

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Vampire Weekend : Το δημιουργικό πάντρεμα της pop με τους αφρικάνικους ήχους

 
   Οι Vampire Weekend από τη Νέα Υόρκη δεν είναι ένα τυπικό εναλλακτικό ροκ συγκρότημα . Οι μουσικές τους επιρροές προέρχονται τόσο από τη σπουδαία μουσική παράδοση της πόλης τους [Television , Patti Smith , Sonic Youth , Ramones ,Strokes] ,αλλά και δημιουργούς όπως ο Paul Simon και ο Peter Gabriel ,όσο και από την Αφρικάνικη μουσική . To τελευταίο μάλιστα στοιχείο , άλλοτε επιμελώς κρυμμένο στα τραγούδια τους ,ανακατεμένο με punk ,pop και πρώιμους rock' n' roll ήχους , κι άλλοτε προφανές , είναι αυτό που τους κάνει να διαφέρουν σημαντικά από άλλους ομότεχνούς τους . Το συγκρότημα ξεκίνησε από τη συνεργασία μιας ομάδας συμφοιτητών στο πανεπιστήμιο Columbia .Τέσσερις νεαροί ,ο Ezra Koenig , o Rostam Batmanglij ,o Chris Tomson και ο Chris Baio ,με τις ρίζες τους να φτάνουν μέχρι την Ανατολική Ευρώπη και την Περσία , ενώθηκαν εξαιτίας της κοινής αγάπης τους για την punk και την Αφρικάνικη μουσική και επέλεξαν το όνομα Vampire Weekend από μία ταινία μικρού μήκους που επιχείρησε να γυρίσει ο Koenig αλλά τελικά άφησε ανολοκλήρωτη .Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους Vampire Weekend κυκλοφόρησε το 2008 και χάρη σε μία πολύ έξυπνη προώθησή του στους κύκλους των κολεγίων μέσω του διαδικτύου σημείωσε σημαντική επιτυχία . Μετά το Contra του 2010 οι Vampire Weekend μας προσφέρουν φέτος την τρίτη τους δουλειά ,η οποία είναι εμπνευσμένη από την αγαπημένη πόλη στην οποία μεγάλωσαν ,τη Νέα Υόρκη . Το Modern Vampires of the city αναδίδει τη μυρωδιά , το θόρυβο , την τρέλα ,το μεγαλείο , τον καλλιτεχνικό οργασμό , το πολυπολιτισμικό χρώμα ,το δημιουργικό πάντρεμα παράδοσης και μοντερνισμού ,τη μοναδικότητα αυτής της πόλης . Ο ήχος του ,χωρίς να παρεκκλίνει από τα συστατικά των προηγούμενων έργων , αποκτά μεγαλύτερο βάθος , γίνεται σε στιγμές ελεγειακός και ουράνιος .Το άλμπουμ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τα εγκυρότερα μουσικά περιοδικά και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της χρονιάς . Μένει να τους ανακαλύψετε και να μαγευτείτε από την ομορφιά και την ευρηματικότητα των τραγουδιών τους .

Τσιαχρής  Κώστας

To τραγούδι Hey ya που επέλεξα να συνοδεύσει το κείμενό μου είναι ενδεικτικό του ύφους των Vampire Weekend .Πρόκειται για ένα εξαίσιο pop αριστούργημα με άρωμα Αφρικής και αν το ακούσετε προσεκτικά θα διακρίνετε τις επιδράσεις από το Graceland του Paul Simon .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου